hobart ave residence

hobart ave residence

location | san mateo
scope | whole house renovation and second story addition
design | bL in collaboration with Blue Truck Studio
year | construction 2019

Sited in the woodsey hills of San Anselmo, this house suffered from oddities of scale and organization, as well as a rather low grade of detailing and finish. This design savvy couple saw the property’s potential and turned to building Lab to develop it into a home for their young, growing family. Initial discussions centered on expanding the kitchen and master bath but grew to encapsulate the entire house. With a bit of creative thinking we met the challenge of expanding both the sense of and actual space without the full cost of an addition. An earlier addition had included a screened-in porch which, with the floor and roof already framed, we now saw as the perfect place to expand the kitchen. Capturing this space effectively doubled the size of the kitchen and dramatically improved both natural light and the engagement to rear deck and landscape.